Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Wifi op vakantie wel basisbehoefte, gasfles niet

Geplaatst op: 27-02-2018, 17:48:52

De eigenaar van een vakantiepark die minder btw wilde betalen over de wifi en de gasflessen die hij aanbiedt, heeft deels gelijk gekregen. Wifi-verbinding is wel te typeren als eerste levensbehoefte.

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Gelderland. De baas van het vakantiepark, met 320 bungalows en ruimte om tent of stacaravan neer te zetten, verkocht aan de gasten in de bungalow toegang tot het wifi. En kampeerders konden ook gasflessen om op te koken in de kampeerwinkel krijgen.

De campingbaas vond dat hij over beide diensten maar 6% btw hoefde te betalen, het lage tarief dat wordt gerekend voor eerste levensbehoeftes. Maar de inspecteur van de Belastingdienst bleef bij het standpunt dat het hoge tarief van 21% rechtvaardig is.

Wifi gelijk aan stromend water en elektriciteit

De rechtbank gaf de eigenaar van het vakantiepark deels gelijk. Wifi is volgens de rechter inmiddels zo algemeen dat het niet meer een doel op zich is voor de klant. Net als bijvoorbeeld stromend water, elektriciteit en een televisie. De internetverbinding mocht dus best met maar 6% btw verkocht worden.

Dat geldt niet voor de gasflessen. Die kunnen namelijk ook ergens anders worden gebruikt en ook in de campingwinkel worden gekocht door mensen die niet eens op de camping staan. Daarvoor mag dus wel het hoge btw-tarief worden gerekend.

Wifi als levensbehoefte

„De rechtbank behandelt wifi voor huurders van een vakantiehuisje als een soort ’eerste levensbehoefte’ waarop het lage btw-tarief geldt, terwijl butagas in flessen waarmee campingasten kunnen koken, tegen 21% btw belast is”, legt fiscalist Kees-Jan van Rumpt van Fiscaal up to Date uit.

„Dat lijkt misschien raar, maar de rechtbank heeft de btw-regels wel goed toegepast. Het toegang geven tot wifi kan volgens de rechtbank op één lijn worden gesteld met voorzieningen als stromend water, elektriciteit en een televisie en is daarmee onderdeel van de verhuur van het vakantiehuisje waarop het 6%-tarief geldt. Voor de verkoop van de gasflesjes lag dit anders. Voor de btw kun je op een camping dus beter zonder kookgas dan zonder Wifi in een vakantiehuisje.”

Bron: bijdrage van Leon Brandsema op www.dft.nl van 27 februari 2018

Ga terug naar de vorige pagina